“Vier jaar geleden al ontstond het idee voor het plot van Dubio. Tot nu toe schreef ik non-fictie: Dubio is mijn romandebuut. Het verhaal speelt zich grotendeels af rond het elfde-eeuwse Vlaardingen. Tot zo’n twee jaar geleden wist ik niet eens dat hier een beslissende veldslag had plaatsgevonden. Vlaardingen werd mij als het ware in de schoot geworpen.”
Karin de Roos studeerde historische en kunstwetenschappen in Rotterdam. “Van jongs af aan vond ik de middeleeuwen mateloos interessant. Toen ik het plot voor Dubio had bedacht, wist ik dat het verhaal zich in de vroege middeleeuwen moest afspelen. Wat mij zo boeit, is dat er een tijd is geweest waarin de christelijke gebruiken nog niet zo hadden postgevat. Ik wilde graag de eerste evangelisatiegolf in Noord-Europa zichtbaar maken. Ik zocht naar het juiste decor en ging op onderzoek in Dordrecht, Asperen en Rotterdam. Nergens kreeg ik stevige grond onder de voeten. Een archeoloog in Rotterdam raadde mij aan eens in Vlaardingen te kijken. Daar zou al vijfduizend jaar bewoning zijn. Ik kende de stad alleen van de haring, maar ging er toch naartoe. Bij Museum Vlaardingen stond ik vrijwel direct oog in oog met Dirk III. Ik was gegrepen door de geschiedenis van West-Frisia en vooral de Slag bij Vlaardingen, maar dit speelde zich wel tweehonderd jaar later af dan de periode die ik in gedachten had.”
Stadsarcheoloog Tim de Ridder overtuigde Karin ervan dat ze geen historische dwaling beging als ze haar verhaal wat later liet afspelen. Met name aan de hoven was men in die tijd christelijk, maar er waren nog genoeg oude gebruiken overgebleven onder de gewone bevolking. Karin: “Hij haalde mij over om het een kans te geven en al snel voelde dat als thuiskomen. Alles in mijn verhaal viel op zijn plaats. Ik moest veel bijlezen en heb met allerlei mensen gepraat. Met Tim natuurlijk, maar ook met Kees Nieuwenhuijsen die mij enorm geholpen heeft. Ik mocht hen altijd consulteren, terwijl tegelijkertijd mijn boekenkast voller raakte. Het boek is daardoor zeer rijk geworden, ook omdat ik bijvoorbeeld een bijzondere archeologische vondst - nog niet bekend bij het grote publiek - al wel mocht verwerken in mijn tekst.”
Vanaf dat moment “ging het als de brandweer”, zoals Karin lachend zegt. “De grote lijn was er al en de periode rond de Slag bleek daar perfect bij te passen. Vlaardingen heeft echt meerwaarde gegeven aan het verhaal en aan de personages. De sleutelpersoon is het meisje Germaine, in 1014 gevonden in de moerassen van Flardinga. Door haar ogen kijkt de lezer naar het elfde-eeuwse Vlaardingen. Germaine brengt de middeleeuwen tot leven. Ik heb geprobeerd om in Dubio zoveel mogelijk historische feiten te verwerken die het verhaal niet alleen waarachtig, maar ook levensecht maken. Het spannende en romantische verhaal staat centraal, maar is wel geplaatst in een zo kloppend mogelijk historisch decor.”
Karin: “Ik heb veel Vlaardingers gevraagd hoe zij zichzelf typeren. Na wat doorvragen kreeg ik vaak een gelijkluidend verhaal. Ze zijn een beetje terughoudend, ze laten niet direct het achterste van hun tong zien en ze zijn kritisch op autoriteiten. Iets vergelijkbaars herkende ik in hoe de mensen zich in de elfde eeuw opstelden. Hopelijk herkennen Vlaardingers zich ook een beetje in de ‘Flardingers ‘die ik heb beschreven. De stad is ook echt gaan leven voor mij, ik wandelde er regelmatig doorheen om de sfeer op mij in te laten werken.” Maar de sfeer van 1018 is toch volkomen anders dan die in 2018? “Zeker, maar ook het heden speelt een belangrijke rol in mijn boek. Op een zeker moment switcht het verhaal naar de eenentwintigste eeuw als een jonge vrouw in een psychiatrische kliniek wordt opgenomen. Niemand weet wie ze is en waar ze vandaan komt. Zelf beweert ze uit het elfde-eeuws Flardinga te komen en ze blijkt daar ook uitermate veel van te weten. Tja, wat is dan waar? Ik daag de lezer uit om daarover na te denken. Uiteindelijk is er een verklaring voor deze spiegel in de tijd, maar de lezer moet zelf kiezen wat voor hem of haar waar is. Een pasklare oplossing geef ik niet, ik laat de lezers liever in dubio.”
Karin kijkt tevreden terug op zaterdag 7 april toen de roman bij Boekhandel Plantage Pontier ten doop werd gehouden. “Ik ben tevreden over het eindresultaat en ik kon niet wachten om het verhaal met de lezers te delen. Ik hoop dat mensen zich kunnen verliezen in een stuk van onze Hollandse geschiedenis, dat het voelbaar of zelfs tastbaar wordt. Toen ik aan dit project begon, had ik nog geen uitgever. Een klein jaar geleden tekende ik een contract bij Uitgeverij Q. Dit heeft het boek veel meerwaarde opgeleverd, zelfs letterlijk. Ik mikte op een boek van 284 pagina’s, het zijn er nu 425! Er zijn zoveel extra lagen en lijnen in gekomen. Daarmee is het nog veel rijker geworden dan het al was. Een ding is wel gelijk gebleven: het plot van vier jaar geleden staat nog fier overeind, net als Vlaardingen door de eeuwen heen.”
- Op www.dubio-boek.nl staat een uitgebreide agenda met evenementen die samenhangen met de historische roman Dubio.
- Het boek is te koop voor € 20,00 en als e-book voor € 11,99.
Deel deze pagina op