Veldslag & middeleeuws kampement

Wat Naspelen van de Slag bij Vlaardingen en van middeleeuws leven
Waar Broekpolder, in de buurt van het Vlaardingencultuurhuis
Wanneer 9 en 10 juni 2018
Waarom De Slag te herdenken en onze geschiedenis tot leven te wekken
Door wie  Een 500-tal re-enactors uit alle windstreken
Voor wie    Bezoekers hebben gratis toegang
Kaartjes  Gewoon komen!

                
Kees Nieuwenhuijsen trekt namens de Stichting Vlaardingen1018 de kar van de opvoering van de veldslag en het middeleeuwse kampement. Hij heeft veel ervaring in het organiseren van kleine en grote evenementen, zo was hij in 2008 betrokken bij de organisatie van de Slag in het Oranjepark. “Hieraan deden 250 re-enactors mee. Dit zijn hobbyisten die in hun vrije tijd het leven uit de middeleeuwen uitbeelden. Zij beschikken over eigen kleding, wapens, tenten, kookgerei en verdere attributen. Dit zijn allemaal replica’s van middeleeuwse items, nagemaakt aan de hand van archeologische vondsten en oude afbeeldingen. In 2008 zorgden ze al voor een mooi spektakel, maar de Slag bij Vlaardingen in 2018 wordt zeker twee keer zo groot. De deelnemers komen uit verschillende Europese landen zoals België,  Duitsland, Engeland en hoogstwaarschijnlijk ook een paar Italianen. Aangezien ik al wat jaren meeloop, ken ik vrij veel mensen in het wereldje. Leuke lui die graag de handen uit de mouwen steken. Zeker wanneer je als evenement uitstraalt dat je een hoge authenticiteitsnorm wilt hanteren.”

Hoe echter, hoe beter

Want authenticiteit staat bij het aankomende evenement hoog in het vaandel. “Re-enactors hebben een sterk ontwikkeld historisch bewustzijn. Voor de activiteiten in 2018 hanteren we een authenticiteitsgids, een hulpmiddel om een zo authentiek mogelijk beeld neer te zetten van Vlaardingen in het jaar 1018. Gelukkig waren de mensen in de middeleeuwen nog niet zo modegevoelig. We kunnen dus wel kleding en spullen uit eerdere en latere perioden gebruiken, grofweg van 900 tot 1100. Dat is een periode die loopt van de oude Vikingtijd tot na de Slag bij Hastings in 1066 in Engeland, een van de grootste en ook wel mooiste slagen van Europa die tegenwoordig nog nagespeeld worden. Veel re-enactors die daar aan mee doen, zijn ook in Vlaardingen.”

Strijden in de Broekpolder

Het middeleeuws kampement komt in de Broekpolder. Kees heeft zijn voorkeur. “De precieze plek die ik op het oog heb ligt vlak bij het Vlaardingencultuurhuis. Er is een groot grasveld, ideaal om de slag na te spelen. De aangrenzende dijk vormt een natuurlijke tribune voor het publiek. Verder is er nog genoeg ruimte voor het kampement waar de bezoekers zich kunnen onderdompelen in het middeleeuws leven van toen.”

Het programma: tip van de sluier

Het weekend van 9 en 10 juni begint langzaam vorm te krijgen. Kees: “Een paar maanden van tevoren publiceren we het definitieve programma. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de Slag. Die wordt op beide dagen tweemaal opgevoerd en wordt vormgegeven in samenwerking met Stichting FOEKS, een gezelschap dat zich heeft toegelegd op verhalende geschiedenis. Verder komt er een veldslag voor kinderen tot 9 jaar. Er is een boogschietbaan, middeleeuwse muziek en bezoekers kunnen een reis in de tijd maken met een bezoek aan het kampement. Hier kunnen ze dankzij de re-enactors ervaren hoe er toen werd gekookt of kleren werden gemaakt. Ik weet uit ervaring dat het fysieke contact met het verleden veel indruk maakt op bezoekers. De meeste re-enactors vertellen met alle liefde over hun passie. Oh ja, aan souvenirs is natuurlijk ook gedacht!”