Historisch Stadsspektakel

Wat Historisch Stadsspektakel
Waar Veerplein, Markt en Westhavenplaats verbonden door ‘n middeleeuwse markt
Wanneer 15 en 16 juni 2018
Waarom Mogelijk en zichtbaar maken dat iedereen meedoet in het jubileumjaar
Door  Iedereen die op een leuke, bijzondere manier mee wil doen
Voor Burgers en buitenlui
Kaartjes Gewoon je middeleeuwse kloffie aan en komen!

 

Stichting Vlaardingen 1018 organiseert op 15 en 16 juni 2018 het Historisch Stadsspektakel. Frank Tomeï ziet het zo voor zich: “Het wordt een stadsfestival op verschillende locaties in het centrum. Veerplein, Markt en Westhavenplaats zijn de drie kernen die we verbinden door een middeleeuwse markt. Wie die dagen door de binnenstad loopt, waant zich in de middeleeuwen, zo ‘echt’ moet het eruit komen te zien. Uiteraard starten we het spektakel met de man die duizend jaar geleden geschiedenis schreef: Dirk III krijgt als overwinnaar van de Slag bij Vlaardingen een grootse ere-optocht.

Iedereen kan meedoen

Dat is de boodschap die Frank overal uitdraagt: “We willen samen met inwoners, organisaties en bedrijven en iedereen die er interesse en plezier in heeft een bruisend jubileumjaar 2018 organiseren, met aansprekende en feestelijke evenementen en activiteiten voor iedereen, van nul tot honderd jaar. Denk aan ridderspelen en leuke workshops voor kinderen, en lezingen en symposia voor historisch geïnteresseerden. Ook willen we kijken wat we van de geschiedenis kunnen leren.”

Frank is ervan overtuigd dat de stad er volgend jaar een onvergetelijke belevenis van maakt. “En dat is alleen maar positief voor Vlaardingen, omdat we ons in 2018 extra op de kaart zetten als historisch interessante stad. Ik weet zeker dat de evenementen en activiteiten naast Vlaardingers ook veel mensen van buiten aan zullen trekken.”

Iedereen dóet ook mee!

Hoe organiseer je zo’n enorm evenement? “Door vroeg te beginnen”, lacht Frank. “We zijn nu al bezig om zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken. Er zijn natuurlijk ook allerlei verschillende manieren waarop inwoners - van alle leeftijden! - mee kunnen doen. Denk aan zangers, dansers, acteurs, muzikanten, acrobaten en jongleurs, amateurs zowel als professionals, die al dan niet in verenigingsverband het muziektheaterspektakel mede vorm kunnen geven. Denk aan inwoners die in teamverband en individueel meedoen met de Flardinga Spelen, aan bezoekers die zich onderdompelen in het Middeleeuws Bacchanaal op de Markt.”

Markt

Sfeer ademen van duizend jaar geleden

Want bezoekers zijn volgend jaar meer dan passanten die hun ogen uitkijken, legt Frank uit. “Ze vormen zelf actief het middeleeuwse decor, door zich ‘in stijl’ te kleden. Verder vragen we ook de winkeliers en bedrijven om op de een of andere manier visueel en op andere manieren deel uit maken van het grote geheel dat de sfeer ademt van duizend jaar geleden. Daar helpen we uiteraard mee.”